Monika Czech
Dietetyk kliniczny. Autorka bloga kulinarnego „ Na bezglutenowym talerzu”. Na co dzień pracuje z pacjentami zmagającymi się z chorobami dietozależnymi w jednej z warszawskich placówek dietetycznych.

Dietetyka

Superfoods w ciąży

Superfoods w ciąży

Superfood (superżywność) to określenie używane w stosunku do produktów o dużej zawartości dobroczynnych składników odżywczych m.in. witamin, składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy, które korzystnie wpływających nasz organizm. Co prawda sam termin uznaje się za marketingowy i nie istnieje jego oficjalna definicja. Nie mniej jednak bardzo wiele produktów zasługuje na miano superfood ze względu na swoją bogatą wartość odżywczą.

Mamowe promocje

Darmowa aplikacja z promocjami dla Mam i Maluszków

Do tych szczególnie polecanych w okresie ciąży  należą:

Kasza pęczak -  z uwagi na najwyższą zawartością błonnika i żelaza w porównaniu z innymi polskimi kaszami. Możesz wyczarować z niej świetne danie w postaci popularnego pęczotto lub wykorzystać ją jako nadzienie do pieczonej papryki.

Komosa ryżowa (Quinoa) - należy do grupy pseudozbóż czyli roślin, które wytwarzają nasiona bogate w skrobię, jednak zbożami nie są. Stanowi bogate źródło  manganu, magnezu, wapnia, żelaza. W porównaniu ze zbożami charakteryzuje się wyższą zawartością witaminy E oraz tłuszczów, w tym kwasów omega-3. W kuchni ma bardzo szerokie zastosowanie, po ugotowaniu możesz dodać ją do gulaszu, sałatek lub spożyć na słodko w połączeniu z jogurtem i  owocami.

Siemię lniane - to  przede wszystkim świetne źródło błonnika pokarmowego oraz witamin z grupy B. Dodatkowo bogate jest w kwasy omega -3 i witaminę E. Najlepiej abyś siemię lniane kupowała w ziarenkach i mieliła je bezpośrednio przed spożyciem. Czynność ta zapewni większe wykorzystanie wartościowych składników, a jednocześnie zapobiegnie utlenianiu się zawartych w nim tłuszczów. 

Nasiona chia - podobnie jak siemię lniane zawierają kwasy omega -3 (a dokładniej kwas alfa-linolenowy) a także białko, wapń, błonnik oraz przeciwutleniacze. Aby odpowiednio wykorzystać zawarte w nich związki powinnaś je spożywać w formie namoczonej lub zmielonej.

Orzechy i pestki - stanowią źródło magnezu, cynku, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin z grupy B. Pamiętaj aby zarówno orzechy jak i pestki kupować w opakowaniach, a nie na wagę. Te drugie często bywają zanieczyszczone pleśnią ze względu na ich niewłaściwe przechowywanie.

Brokuły, jarmuż - są doskonałym źródłem  kwasu foliowego, witaminy C i magnezu. W związku z tym nie może ich zabraknąć w Twoim codziennym jadłospisie. Spożywaj je w formie soków, koktajli, oraz zblanszowane jako dodatek do sałatek.