Monika Czech
Dietetyk kliniczny. Autorka bloga kulinarnego „ Na bezglutenowym talerzu”. Na co dzień pracuje z pacjentami zmagającymi się z chorobami dietozależnymi w jednej z warszawskich placówek dietetycznych.

Dietetyka

Produkty przeciwwskazane w ciąży

Produkty przeciwwskazane w ciąży

Okres ciąży to szczególny czas i na pewno w trakcie jego trwania pojawia się w Twojej głowie wiele pytań. Co powinnam jeść? Czego powinnam unikać? Czy to co zjem może zaszkodzić mojemu dziecku? Pytania te są jak najbardziej uzasadnione. W tym ważnym dla Ciebie okresie niezwykle istotne jest abyś zadbała o prawidłowy sposób żywienia, a także wystrzegała się produktów mogących stanowić potencjalne zagrożenia zdrowotne, zarówno dla Ciebie jak i Twojego dziecka.

Do produktów niezalecanych w ciąży należą:

ŻYWNoŚĆ WYSOKOPRZETWORZONA

  • żywność typu fast-food, gotowe dania, konserwy, sosy w torebkach lub słoikach, koncentraty do zup, głęboko mrożone mięsne lub warzywno-mięsne potrawy- są to produkty z których powinnaś zrezygnować nie tylko w trakcie ciąży. Stanowią one  źródło szkodliwych izomerów trans oraz substancji dodatkowych -konserwantów, sztucznych barwników, aromatów.

ALKOHOL

  • spożycie alkoholu  w okresie ciąży jest zakazane - powinnaś pamiętać, że łożysko jest przepuszczalne dla alkoholu, więc każda jego ilość, nawet najmniejsza  migruje do krwioobiegu płodu i wiąże się z ryzykiem wystąpienia zaburzeń rozwojowych u dziecka. Zaburzenia te to składowe płodowego zespołu alkoholowego (FAS).

NIEPASTERYZOWANE MLEKO I PRODUKTY MLECZNE

  • sery pleśniowe zarówno te z porostem (Brie, Camembert) jak i przerostem (Gorgonzola, Lazur, Roquefor) stanowią ryzyko zakażenia Listerią monocytogenes, wywołującą chorobę zwaną listeriozą. Choroba ta zaburza prawidłowy rozwój płodu i może doprowadzić do poronienia. W związku z tym, ze względu na ich niepewną jakość mikrobiologiczną  powinnaś je wyeliminować z diety na okres ciąży.

SUROWE JAJA I MIĘSO

  • surowe jaja stanowią ryzyko zakażenia Salmonellą. Bakteria ta wywołuje salmonellozę. Dlatego też w czasie ciąży powinnaś zrezygnować  ze spożywania  surowych jaj,  zarówno w formie samodzielnego składnika jak i dodatku do potrawy lub  deseru (np. kogel-mogel, tatar z jajkiem, ciasta z kremem)
  • surowe lub niedopieczone mięso może stanowić przyczynę zakażenia toksoplazmozą. Tatar lub krwisty befsztyk, surowe wędliny np. szynka parmeńska mogą stanowić przyczynę zakażenia Toksoplazmą gondii wywołującą  chorobę zwaną  toksoplazmową.

SUROWE RYBY I OWOCE MORZA

  • sushi, krewetki, ostrygi - mogą być źródłem groźnych bakterii chorobotwórczych lub pasożytów.  Będąc w ciąży powinnaś unikać spożywania ryb z zanieczyszczonych wód. W szczególności nie kupuj  łososia i tuńczyka – ryby te nadmiernie kumulują rtęć i dioksyny.