Aleksandra Szmytko
Żona i podwójna mama, instruktorka fitness, trenerka Pelvic Floor Safe oraz zajęć dla kobiet w ciąży i po porodzie, pasjonatka zdrowego stylu życia.

Dietetyka

Kasza jaglana dla mamy i maluszka cz. 1: Dlaczego warto ją jeść?

Kasza jaglana dla mamy i maluszka cz. 1: Dlaczego warto ją jeść?

Kasza jaglana, czyli ziarno prosa jest jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz. O tym, że warto ją jeść słyszała pewnie większość z nas. Ale dlaczego tak naprawdę warto?
Po pierwsze kasza jest skarbnicą minerałów i mikroelementów. Zawiera niezwykłe dużo właściwości odżywczych, co pomimo kaloryczności (ok. 350kcl/100g) wcale nie powinno zniechęcać osób dbającą o szczupłą sylwetkę. Wręcz odwrotnie!

Mamowe promocje

Darmowa aplikacja z promocjami dla Mam i Maluszków

Oto lista zalet wymienianych przez Stefanię Korżawską, znawcę kaszy oraz ziół i ich właściwości prozdrowotnych.

  • ODKWASZA ORGANIZM - poprawnie przyrządzona ma słodkawy a nie gorzki smak. Posiada właściwości zasadotwórcze,
  • WZMACNIA - bogactwo witamin z grupy B, kwasu foliowego, wit. E, żelaza, wapnia, magnezu, potasu i krzemu,
  • NISZCZY CHOROBOTWÓRCZE BAKTERIE - rozgrzewa organizm,
  • USUWA WILGOĆ - dzięki właściwościom rozgrzewającym skutecznie pomaga przy reumatyzmie, artretyzmie czy rwie kulszowej. Usuwa zalegający w płucach śluz, łagodzi więc objawy alergii, astmy i zapalenia zatok,
  •  POPRAWIA KRĄŻENIE - zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe,
  •  WYCISZA NERWY - sprzyja wydzielaniu serotoniny, czyli hormonu szczęścia,
  • OCZYSZCZA JELITA, a te są odpowiedzialne za odporność całego organizmu,
  •  LIKWIDUJE STANY ZAPALNE - jest naturalnym antybiotykiem, ma działanie przeciwgrzybiczne. Można ją stosować przy wszystkich osłabieniach, przeziębieniach,
  • ODCHUDZA - poprawia przemianę materii,
  • ZAPOBIEGA OSTEOPOROZIE - zapobiega odwapnianiu kości oraz przyspiesza ich regenerację po urazach,
  • PRZYSPIESZA POWRÓT DO ZDROWIA - kleik z kaszy jest bardzo lekkostrawny przez co mogą go spożywać nawet ciężko chorzy czy rekonwalescenci po operacjach. Idealna więc po porodzie- wspomaga regenerację tkanek po nacięciach, pęknięciach czy cesarskim cięciu,
  • NIE ZAWIERA GLUTENU - dlatego jest polecana osobom z celiakią,
  • ELIKSIR MŁODOŚCI - przez zawartość krzemu zapewnia zdrowy wygląd skóry włosów i paznokci.

To dopiero początek cyklu o kaszy jaglanej. Jak widać już na wstępie, ma ona tyle właściwości że aż szkoda nie zaryzykować i nie spróbować. Zarówno w ciąży jak i po porodzie, przy rozszerzaniu diety niemowlęcia-  dla całej rodziny! Niezastąpione źródło witamin i mikroelementów.
W kolejnej części podzielę się z Wami najlepszymi przepisami jakie dotąd udało mi się wypróbować oraz zapoznać z tajnikami prawidłowego gotowania kaszy.