Monika Czech
Dietetyk kliniczny. Autorka bloga kulinarnego „ Na bezglutenowym talerzu”. Na co dzień pracuje z pacjentami zmagającymi się z chorobami dietozależnymi w jednej z warszawskich placówek dietetycznych.

Dietetyka

Jod w ciąży

Jod w ciąży

Jod należy do głównych mikroelementów, na które wzrasta zapotrzebowanie w ciąży, szczególnie w pierwszym trymestrze. Dlatego też w oparciu o aktualne medyczne zalecenia, powinien być suplementowany przez każdą kobietę w ciąży.

Mamowe promocje

Darmowa aplikacja z promocjami dla Mam i Maluszków

Rola jodu w organizmie

Pierwiastek ten  pełni niezwykle ważną funkcję w organizmie człowieka. Odpowiada on za prawidłową produkcję hormonów tarczycy (tyroksyny i trójjodotyroniny). Tak więc, Twoje zwiększone zapotrzebowanie na jod  w okresie ciąży wynika m.in. ze zwiększonej o ok. 50 % produkcji tyroksyny czyli hormonu odpowiedzialnego za właściwe funkcjonowanie tarczycy. Dodatkowo jest on transportowany do płodu w celu zapewnienia produkcji hormonów przez  wspomniany narząd również u Twojego jeszcze nienarodzonego dziecka. A co więcej w ciąży wzrasta także wydalanie jodu z moczem.

Źródła jodu

Głównym źródłem jodu w naszej diecie są ryby morskie,  jodowana sól kuchenna oraz niektóre rodzaje wód mineralnych. Niestety przy zwiększonym zapotrzebowaniu na ten składnik, trudno jest  je zaspokoić bazując jedynie na wymienionych produktach. Sól u kobiet w ciąży powinna być spożywana ilościach nie przekraczających 5 g/d (1 łyżeczka do herbaty) – wlicza się w to również sól pochodzącą z produktów przemysłowych. Podobna sytuacja dotyczy ryb, które ze względu na znaczną obecność zanieczyszczeń oraz  metali ciężkich także powinny być spożywane w ograniczonych ilościach i wyłącznie po obróbce cieplnej. Zatem, aby zapewnić odpowiednią podaż tego pierwiastka niezbędna jest jego suplementacja. Pamiętaj jednak, aby była ona wprowadzona pod kontrolą lekarza.

Niedobór jodu

Niedobór tego składnika mineralnego w Twoim organizmie może przyczynić się do wystąpienia  u Ciebie wola tarczycowego oraz zwiększyć ryzyko niedorozwoju umysłowego u Twojego dziecka.  

Suplementacja

Dobowe  zapotrzebowanie na jod dla kobiety w ciąży wynosi 250 µg, zaś dla kobiety karmiącej 290 µg lub więcej.  Aktualnie zalecana przez Polskie Towarzystwo Ginekologiczne dawka jodu to 200µg/dobę zarówno dla kobiet planujących ciążę, w ciąży jak i karmiących.